Choose Language
gb nl

Tijdens een medisch fertiliteitstraject wordt de aandacht vooral geschonken aan de fysieke aspecten van zwanger worden, maar net zo belangrijk, zo niet belangrijker zijn de mentale/psychologische aspecten.

De meningen zijn er over verdeeld: Je kunt het proces van zwanger worden of gezondheid in het algemeen als een puur biologische zaak beschouwen. Je kunt ook stellen dat je geest invloed op je lichaam heeft. Of: je neemt aan dat je lichaam je geest volgt. Ongeacht waar je in gelooft, is het voor je eigen gemoedsrust de moeite waard om je geest aandacht te schenken.

Hoe zorg je dan voor je geest?

Allereerst is het van belang om jezelf te vragen of je kinderwens niet een doel an sich is geworden. Een kind krijgen is niet een doel, omdat je er uiteindelijk geen volledige controle over hebt, zoals je dat over bijvoorbeeld je carrière hebt. Verder is een kind krijgen, net zoals een relatie, idealiter een aanvulling, en niet een invulling van je leven. Invullen doe je zelf!

Als je het gevoel krijgt dat een kind een invulling is, is het misschien verstandig om te gaan kijken hoe je je leven meer betekenis kan geven. Zit je eigenlijk goed in je vel? Ben je tevreden met je werk/je relatie? Kun je je ei kwijt in je huidige leven? Wat zou je kunnen doen om hier een verandering in aan te brengen?

De antwoorden op deze vragen helpen je dichter bij jezelf te komen en om je leven meer naar je eigen wensen in te richten. Het doel hierbij is: Hoe meer je aan jezelf werkt, hoe minder je onvervulde kinderwens allesbepalend wordt. Je geluk hangt er dan niet meer helemaal van af.

En als je aan jezelf werkt, kom je er misschien achter waar je tegenaan loopt – Wat zijn de terugkerende patronen waardoor je vastloopt in je leven? Heb je onverwerkte trauma’s? Dit is het soort zelfzorg die je zelfkennis vergroot en waar je levenslang wat aan hebt. Zie je fertiliteitsuitdaging als een kans om je levensgeluk te vergroten. Grijp deze kans om stil te staan bij dit soort vragen. Gun het jezelf om in je geest te investeren. Ik help je hier graag mee.

Share This Article

Topics

mEER BlogS